‘Mijn terugkeer naar Houthoff voelde een beetje als thuiskomen. Veel van de mensen waar ik nu regelmatig contact mee heb ken ik nog uit mijn tijd bij Houthoff in Rotterdam. Vorig jaar was ik voor een hernieuwde kennismaking op bezoek op kantoor in Amsterdam.
Hier ontmoette ik het bestuur en het internationale team en dat voelde meteen weer vertrouwd en als vanouds. Het was dan ook leuk dat Pannekoek opmerkte dat ik op kantoor rondliep alsof ik niet was weg geweest.
Els: “Als Nationale Opera & Ballet herkennen we ons in Houthoff haar merkbelofte Going Beyond. Voor ons gaat het partnership verder dan een financiële bijdrage van een sponsor. We zien dat de merken goed bij elkaar passen en dat we elkaar op vele gebieden kunnen versterken.”
Michiel: “Ik sluit mij geheel aan bij de woorden van Els. Ik heb grote bewondering voor de stappen die Nationale Opera & Ballet de afgelopen decennia heeft gezet. In alle bescheidenheid zie ik daar een parallel met de ontwikkeling van Houthoff. Door het partnership kunnen we elkaar helpen om nog beter te worden.”
Els: “Ik heb vaker met Houthoff gewerkt. Ik ben zelf perfectionistisch en dat heb ik op zeer plezierige wijze ook bij Houthoff ervaren. Als klant was ik onder de indruk van de professionaliteit en de bedrijfscultuur van Houthoff. Inmiddels zie ik dat ook terug in het partnership.”
Michiel: “Ik ben al langer een groot liefhebber van ballet. In de wereld van ballet hoort Nationale Opera & Ballet tot de absolute wereldtop. Persoonlijk staat de wereld van de opera voor mij iets verder weg. Maar als professional zie ik dat Nationale Opera & Ballet ook daar wereldwijd erkenning verdient en ook krijgt, omdat zij het voortouw neemt met innovatieve internationale coproducties.”
Els: “Nationale Opera & Ballet is een relatief jonge organisatie met een indrukwekkende geschiedenis. Met de Nationale Opera hebben we de wereldtop bereikt door continue kwaliteit te bieden, innovatie te stimuleren en vanuit bescheidenheid ook grootsheid uit te stralen. Met passie en vasthoudendheid zijn Pierre Audi en zijn team altijd op zoek naar kwaliteit en vernieuwing. We spelen qua budget in de middenleague, maar artistiek staan we aan de top. Grote operahuizen hebben de neiging om hun volledige budget uit te geven aan de topsterren. Audi heeft niet alleen aandacht voor de kwaliteit van grote én kleine rollen, maar ook van de dirigenten, ontwerpers, regisseurs etc. waardoor de prestatie van het hele team op een hoger niveau komt.
Het Nationale Ballet heeft met de drie wereldvermaarde choreografen Rudi van Dantzig, Toer van Schayk en Hans van Manen (inter)nationale geschiedenis geschreven. Ted Brandsen heeft het gezelschap tot grote hoogte gebracht door de kwaliteit van het hele gezelschap, de fantastische choreografen die hij aantrekt en de vernieuwende impulsen die hij altijd geeft, ook aan zijn eigen balletten. Het Nationale Ballet staat nu ook aan de top.
Door de jaren heen hebben we niet alleen onszelf ontwikkeld maar hebben we ook mogen bijdragen aan het ontstaan van een cultureel klimaat in Amsterdam waar talent zich thuis voelt. We zijn als het ware samen met het publiek opgegroeid. Daarbij hebben we een nationale verantwoordelijkheid. We zijn er niet alleen voor Amsterdam, maar voor het hele land. Internationaal werken we met grote huizen zoals de Met in New York, het Scala in Milaan, Bastille in Parijs, Royal Ballet Londen en San Francisco Ballet. Coproducties zijn steeds belangrijker ook voor internationale positionering. Samenwerking in internationaal verband is essentieel als je de top wilt bereiken.”
Michiel: “Ook Houthoff is een relatief jonge organisatie met een grote geschiedenis. Na de fusie van Houthoff en Buruma in 1999 zijn we gestaag gegroeid zowel in omvang als in kwaliteit. Wat Els opmerkt over internationaal samenwerken spreekt mij erg aan. Een substantieel deel van onze omzet komt inmiddels uit het buitenland. Dat kan alleen als buitenlandse kantoren ons vertrouwen. Daarom leveren wij altijd de hoogste kwaliteit en investeren wij veel in relaties met andere topkantoren. Ook bij ons geldt dat het niet gaat om die ene topspeler. Het gaat om de prestatie van het gehele team.”
Els: “De Nationale Opera opent met de Zauberflöte van Mozart in de regie van Simon Mc Burney. Daarna volgt een nieuwe Il Barbiere di Siviglia van Rossini, in de regie van de Nederlandse Lotte de Beer met decors en kostuums van het fameuze multitalent Julian Crouch. Porgy en Bess van George Gershwin opent 2019, een co-productie met de Met in New York en de English National Opera London. Later in het seizoen is de fenomenale productie van Puccini’s Madam Butterfly te zien. Tevens staan er diverse nieuwe producties op het programma en een project van ongekende omvang: aus LICHT, gebaseerd op het meesterwerk van Karl Heinz Stockhausen. De marathon, ontwikkeld met het Koninklijk Conservatorium en het Holland Festival, wordt een ‘once in a lifetime experience’.
Bij het Nationale Ballet staan dit seizoen enkelen van de grootste choreografen ter wereld centraal. Een van de recente successen van Het Nationale Ballet is het meeslepende dansdrama La Dame aux Camélias, een melancholisch ballet van John Neumeier over een onmogelijke liefde. Cinderella, een eigentijds en filmisch balletspektakel van choreograaf Christopher Wheeldon komt terug. Het is een belevenis vol humor, vituoze dans en met een fikse dosis magie. Een ‘must see’, het aloude sprookje Assepoester, wordt opnieuw tot leven gebracht voor een nieuwe generatie. Verder presenteert Het Nationale Ballet de wereldpremière van Requiem van de Britse David Dawson – Associate Artist bij Het Nationale Ballet. Hij is een van de meest gevraagde choreografen van dit moment.”