INTERVIEW

ESTHER VELTMAN

LEES MEER

EVENIS SINUS EXCESSIT QUIS NONSENDEBIT OFFICIM ET FUGIAS AUT ILICIISQUI IURERSP ELIQUI CON PED UT DOLUPTATIIS SUS.
HOE ERVAAR JE HOUTHOFF NA LANGE TIJD ELDERS GEWERKT TE HEBBEN?

‘Mijn terugkeer naar Houthoff voelde een beetje als thuiskomen. Veel van de mensen waar ik nu regelmatig contact mee heb ken ik nog uit mijn tijd bij Houthoff in Rotterdam. Vorig jaar was ik voor een hernieuwde kennismaking op bezoek op kantoor in Amsterdam.

Hier ontmoette ik het bestuur en het internationale team en dat voelde meteen weer vertrouwd en als vanouds. Het was dan ook leuk dat Pannekoek opmerkte dat ik op kantoor rondliep alsof ik niet was weg geweest.

WAT VOOR ONTWIKKELING ZIE JE BINNEN HOUTHOFF, IS HET HOUTHOFF VAN TOEN VERGELIJKBAAR MET HET HOUTHOFF VAN NU?

‘Qua spirit en persoonlijkheid is Houthoff absoluut gelijk gebleven. Er heerst nog altijd een goede en open sfeer op kantoor en de manier waarop met elkaar op basis van gelijkheid en met een flinke dosis humor wordt gecommuniceerd lijkt hetzelfde. Anderzijds is er veel veranderd. We zijn echt een internationaal opererend kantoor geworden met een doordachte internationale strategie die niet meer afhankelijk is van de inzet van een of enkele partners.

Ook de interne organisatie en stafafdelingen hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Er is er een hele afdeling business development die samen met het marketingteam events organiseert ensamen in-house de mooiste folders maken. Daarnaast is er legal design, Artificial Intelligence van Luminance en hebben wij zelfs een Chief Innovation officer.

HOE IS HET ZAKELIJKE LEVEN IN SINGAPORE, WAARIN VERSCHILT HET VAN NEDERLAND?

‘In Nederland zijn wij veel directer in onze communicatie en zullen we vaker direct zeggen waar het op staat dan de mensen hier. Ik ben vrij direct met het hart op de tong dus daar moet ik wel op moet letten. Gezichtsverlies van je gesprekspartner moet kost wat kost voorkomen worden.

Daarnaast besteedt men in Azië veel aandacht aan het opbouwen van persoonlijke relaties. Pas als ze je kennen, weten wat ze aan je hebben en hebben vastgesteld dat je de juiste kwalificaties hebt, zal er een zakelijke relatie ontstaan en zal men je werk gunnen of introduceren bij een ander belangrijk contact. Dat betekent dus veel tijd steken in het opbouwen en onderhouden van relaties. Een uitdaging in zaken doen in Singapore is het omgaan met de enorme diversiteit aan culturen die allemaal hun eigen gebruiken en tradities hebben.

Dat is soms lastig. We weten inmiddels allemaal hoe je in Azië een visitekaartje moet overhandigen, maar dat ‘ja’ niet altijd ‘ja’ betekent en je bijvoorbeeld moet nadenken over de kleur van inpakpapier voor een relatiegeschenk omdat bepaalde kleuren negatief of beledigend kunnen zijn, ligt minder voor de hand. Voorbereiding is dus heel belangrijk: wie ontmoet je, wat is zijn of haar achtergrond, afkomst en functie en wat zijn zijn of haar recente accomplishments.
Je moet ook goed rekening houden met de rangorde. Stuur nooit alleen een sales manager als een afspraak is gemaakt op board level. Dat kan als een belediging worden opgevat. En kom altijd op tijd!

KUN JE VOORBEELDEN NOEMEN VAN SUCCESSEN DIE JE AL BEHAALD HEBT IN SINGAPORE?

‘Ik ben met name trots dat ik in relatief korte tijd een goede band heb opgebouwd met Rajah & Tann (het Lex Mundi kantoor in Singapore), waardoor nu ook de banden tussen onze partners en die van Rajah & Tann opnieuw worden aangehaald. Het is belangrijk dat zij (al of niet met mijn tussenkomst) elkaar weten te vinden.

Een belangrijk doel was om erkend te worden binnen het Lex Mundi netwerk met Rajah & Tann en dat onze partners Houthoff weten te vinden. Daarnaast ben ik trots op het feit dat er, dankzij mijn inspanningen al de opgebouwde relaties, zaken vanuit Singapore naar Houthoff in Nederland zijn gegaan.’

HOE UNIEK IS ONZE STRATEGIE, WAT LEVERT HET OP VOOR ONZE CLIËNTEN EN RELATIES?

‘Onze representative strategie is redelijk uniek. De lokale advocatenkantoren waarmee ik contact heb zijn zeer positief over onze strategie. Doordat wij uitsluitend adviseren over Nederlands recht concurreren wij niet lokaal en worden wij niet als bedreiging gezien wat de mogelijkheid geeft om een zeer goede vriendschappelijke relatie op te bouwen met onze bevriende kantoren. Zo organiseren wij bijvoorbeeld samen met Rajah en Tann gezamenlijk een cliënt seminar.

Daarbij worden niet alleen cliënten van Rajah & Tann uitgenodigd maar zullen ook relaties en cliënten van Houthoff die in Singapore presence hebben aanwezig zijn. Aan onze cliënten laten wij op die manier zien dat wij ook daadwerkelijk internationaal opereren, weten wat er speelt in de lokale markt en dat wij in staat zijn hen wereldwijd bij te staan.

MUST DO’S & DON’TS IN SINGAPORE

Er is zo veel te zien en te doen in Singapore maar een absolute must do is een Sundowner drinken met uitzicht op de Marina Bay.  Skyline! Singapore: Het hele gebied rondom Marina Bay Sands is een ware must see. De beste manier om de skyline van Singapore te beleven is door een sundowner te gaan drinken Installeer je net voor zonsondergang met een lekker drankje op een één van de hoger gelegen plekken zoals op het prachtige terras van 1-Altitude, Level 33 of Smoke & Mirrors en geniet van het uitzicht op de prachtige Skyline.

Ga ook eten in of bij Lau Pa Sat La Pau Sat één: Alles draait in Singapore om eten, La Pau Sat is een van de oudste hawker centres in Singapore. en is volledig opgeknapt. NNa 19.00 uur wordt de straat afgesloten en omgedoopt tot ‘ Satay Street’ en kun je tussen de skyscrapers op straat genieten van heerlijke sateetjes, grote gegrilde garnalen en ander  allerlei soorten streetfood.

Video
Contact

Verstuur