RALPH WINKELMOLEN

SWITCH

Na 5 jaar bij Houthoff gewerkt te hebben kwam Ralph Winkelmolen op een kruispunt in zijn carrière. Hij besloot dat zijn toekomst niet in de advocatuur zou liggen. Via een overstap naar zijn cliënt, Kroymans Corporation, kwam hij als Business Development Manager bij zusteronderneming Citadel Industries terecht. Dat was de eerste ‘echte’ stap uit het juridische vak. Ralph kreeg veel vrijheid en zo kon hij een functie voor zichzelf creëren bij Herder do Brasil, een kleine dochtermaatschappij van Citadel in Brazilië. In 2011 verhuisde Ralph met zijn vrouw en toen enige zoontje van 1,5 naar Sao Paulo. Nu, weer geland in Nederland, werkt Ralph als agent voor kunstenaars en handelt hij in kunst.

WAAROM PASTE DE ADVOCATUUR NIET BIJ JE?

——

Dat het juridische vak mij niet voor altijd zou kunnen boeien wist ik eigenlijk altijd al. Tijdens mijn studies rechten en economie zocht ik al verbreding en de eerste ‘verleiding’ om bij Houthoff weg te gaan kwam met het vertrek van een aantal partners naar Norton Rose. Ik besloot te blijven en te wisselen naar arbeidsrecht omdat, volgens Martine Bijkerk, ik een hele goede klik zou kunnen hebben met een partner die uit Rotterdam naar Amsterdam kwam. Het was een schot in de roos; na mijn wissel heb ik nog jaren met veel plezier bij, met en voor Edward de Bock gewerkt.

LEES MEER
Van Edward heb ik het advocatenvak geleerd

Na het meer ‘kantoorwerk’ bij Corporate, heb ik van Edward het advocatenvak geleerd. Hij liet mij snel ‘vrij’ en daar gedijde ik heel goed bij. Nog steeds zie ik Edward als voorbeeld hoe een ‘baas’ zou moeten zijn. Vertrouwen hebben in je mensen, maar er zijn als ze je nodig hebben. Goed zijn in je vak en daarnaast ook gewoon plezier hebben. Dat laatste heb ik veel gehad bij Houthoff. Op de Parnassusweg bij Tonia op vrijdag een maaltijd uit de koelkast halen om daarna nog richting de Pijp te gaan. Daarnaast heb ik enkele zeer goede vrienden overgehouden aan mijn periode bij Houthoff, na meer dan 15 jaar sta ik nog steeds elke woensdag met hen avond op de tennisbaan bij Amstelpark.

Edward heeft mij altijd geleerd om te doen wat je leuk vindt. Zo kwam na een aantal jaar het keerpunt van mijn carrière in de advocatuur en stapte ik als jurist over naar een van mijn cliënten; Kroymans Corporation, een multinational in de Automotive. Het was de bedoeling dat ik bij Kroymans hoofd juridische zaken zou worden, om dit te realiseren heb ik een MBA gedaan aan de RSM in Rotterdam. Kroymans groeide in die tijd hard, iets te hard en dat resulteerde in een faillissement in 2009. Helaas zat die stap omhoog er daardoor voor mij niet in. Ik kwam terecht bij een zusteronderneming van Kroymans, Citadel Industries. Dat was mijn ‘echte’ stap uit het juridische vak. Ook hier kreeg ik van de CEO, Paul Krieckaert, veel vrijheid en daardoor kon ik een functie voor mijzelf creëren bij Herder do Brasil, een kleine dochtermaatschappij van Citadel in Matao, in het binnenland van de staat Sao Paulo, Brazilië.

Werk Richard Hambleton

HAD JE ALTIJD AL EEN PASSIE VOOR KUNST?

——

Voor onze verhuizing naar Brazilië had ik wel interesse in kunst, maar dat was meer gericht op archeologie en vreemde culturen. Ik heb veel gereisd en wilde als klein kind archeoloog worden. Ik had een verzameling precolumbiaanse kunst (Inca, Nazca), niet geheel toevalligerwijs uit Zuid-Amerika. Sao Paulo is een grijze stad, men noemt het in het Portugees niet voor niets “cidade cinza”. De stad heeft echter kleur gekregen door de vele prachtige street art. Door dit medium werd ik gegrepen. Ik ben in Sao Paulo met een aantal artiesten in contact gekomen, onder andere omdat ik werk van hen kocht.

LEES MEER

Na 4 jaar in Brazilië zijn wij teruggekeerd naar Amsterdam (nadat ik eerst Herder do Brasil had gekocht en vervolgens verkocht, maar dat verhaal is voor een andere keer). Terug in Nederland had ik de vrijheid om na te denken over wat ik echt wilde gaan doen. Na een paar maanden kwam een van de artiesten die ik had ontmoet, Cranio, langs in Amsterdam, tijdens zijn verblijf heb ik hem voorgesteld om als agent voor hem te gaan werken. Gezien zijn Engels, net zoals dat van de meeste Brazilianen, zeer slecht is en ik vloeiend Portugees spreek vond hij dat een goed idee.

WAT DOE JE ALS ARTIST AGENT?

——

Ik werk inmiddels voor meerdere Braziliaanse artiesten. Ik leg voor hen het contact met galeries in Europa om exposities en opdrachten (muren) te regelen, daar krijg ik commissie voor. Voor Cranio heb ik geregeld dat hij op het Ultra festival in Miami kon schilderen en een andere artiest heeft zijn debuut in Europa gehad met een solo show in Hamburg. Binnenkort gaat een van ‘mijn’ artiesten naar Jamaica om daar te schilderen in een museum dat door de broer van Bob Marley ter nagedachtenis aan hem is neergezet.

Ralph (links) met artiest Cranio (rechts)

LEES MEER

Werk Richard Hambleton

Door mijn werk werd mijn interesse in deze kunstvorm gewekt en ben ik mij gaan verdiepen in de geschiedenis van street art. Ik werd vooral gegrepen door het werk van Richard Hambleton (‘Shadow man‘), een kunstenaar uit de periode van Keith Haring en Jean-Michel Basquiat. In de jaren 80 was zijn werk duurder dan het werk van zijn tijdgenoten, door zijn verleden met drugs is hij echter lange tijd ondergewaardeerd gebleven. Zelf heb ik een aantal van zijn werken aangeschaft en ik ben zijn werken ook gaan aan- en verkopen. Een documentaire over zijn leven en enkele exposities hebben de aandacht voor zijn werk een goede boost gegeven, de verwachting is dat dat alleen maar zal toenemen. Er is terecht veel aandacht voor street art, denk aan Banksy. Behalve als agent, hou ik mij daarom ook bezig met art dealing. Ik richt mij daarin vooral op werk van street artists uit de jaren 80 en 90 zoals Hambleton, maar ook Rammellzee en Dondi White.

BEN JE NOG VERBONDEN MET DE JURIDISCHE WERELD?

——

Naast mijn activiteiten in de kunstwereld doe ik af en toe nog juridisch werk. Dit verschilt van losse opdrachten, rechtstreeks voor cliënten of via een advocatenkantoor, tot flexibele schil. Ik heb twee zoons (9 en 2 jaar) en een dochter (5 jaar) waar ik elke dag van geniet. Mijn vrouw, Annette Winkelmolen-Bors, was recruiter bij Houthoff toen wij elkaar leerden kennen. Zij heeft haar carrière on hold gezet toen we naar Brazilië verhuisden, is daar psychologie gaan studeren en heeft nu de ruimte om háár pad te volgen. Zij werkt nu met veteranen die zijn getroffen door PTSS.

ZOU JE NOG EENS TERUG WILLEN IN DE ADVOCATUUR?

——

Dat weet ik niet. De stappen die ik tot nu toe heb gezet had ik ook niet jaren daarvoor al uitgestippeld. Ik zie mijzelf in ieder geval niet vast voor een groot kantoor werken. Elke dag in een pak naar de Zuidas fietsen past niet bij de vrijheid de ik de afgelopen 10 jaar heb gehad. Ik heb een zeer goede werk-privé balans op dit moment en dat bevalt mij uitstekend!

Video
Contact

Verstuur