TWEE WERELDEN ÉÉN AMBITIE

OVER JONGE TALENTEN UIT TWEE VERSCHILLENDE WERELDEN DIE BIJZONDER VEEL OVEREENKOMSTEN BLIJKEN TE HEBBEN

LEES MEER

Op een doordeweekse dag liep ik het theater van Nationale Opera & Ballet, via de artiesteningang, binnen. Dat voelde als een kijkje achter de schermen van dit bijzondere “huis”. Direct was het duidelijk dat er veel meer gaande is dan de indrukwekkende taferelen op het podium in eerste instantie doen vermoeden. Knap is het dat alles zodanig klopt op het podium, dat je geen idee hebt wat er zich op de talloze vierkante meters achter het podium en in de catacomben afspeelt. De geoliede creatieve machine met veel verschillende talenten die ik aantrof gaven een nog trotser gevoel dan dat we als hoofdsponsor al hadden.

Ik sprak met Cody Quattlebaum, bas-bartion bij De Nationale Opera Studio, en Janna Vermolen, advocaat-stagiair bij Houthoff, over de samenwerking tussen beide organisaties en de inspiratie die zij van elkaar op kunnen doen dankzij de gelijke ambities in twee totaal verschillende werelden.

Een van de bijzonderheden aan de samenwerking tussen Houthoff en NO&B is de gelijke ambitie en drive om talenten de kans te geven zich te ontwikkelen en groeien. Dat uit zich in meer dan alleen een donatie. Zo bleken Janna en Cody vlak voor het interview beide, afzonderlijk van elkaar, voor de groep starters van Houthoff te hebben gestaan. De een vertelde de stagiairs hoe de eerste jaren bij Houthoff te overleven vanuit het perspectief van een mede-jongerejaars, de ander vertelde hen hoe belangrijk het is jezelf open op te stellen en een ander ruimte te gunnen om daarmee plaats te maken voor je eigen groei.

WAT MERKEN JULLIE VAN DE SAMENWERKING TUSSEN HOUTHOFF EN NO&B?

Cody: ”Culturele instellingen kunnen niet zonder. Kunst wordt door veel overheden niet gezien als noodzaak. Daarom kunnen wij niet bestaan zonder sponsorgelden. Je moet je voordeel doen met dingen die je aangeboden worden. In jullie geval zijn dat exclusieve voordelen. Het is vervolgens in mijn belang dat jullie echt genieten van de voorstellingen.”

Janna: “Ik houd heel erg van toneel en ballet, dus ik vind de samenwerking hartstikke leuk. Bijzonder was dat we het nieuwjaarsfeest dit jaar hielden in de lobby van het theater en dat we als Houthoff-cabaret professionele begeleiding kregen. Dat was echt inspirerend. Er werken zoveel enthousiaste, gedreven en vriendelijke mensen bij NO&B. Vanmiddag heb ik ook een presentatie gegeven tijdens het Houthoff Trainee Programme hier in het theater. Ik ben lid van My Muse & Me via kantoor en daardoor veel meer op de hoogte van wat er, letterlijk, speelt. Binnenkort gaan we met een groep kantoorgenoten naar het Young Patrons Circle Gala, wat enorm populair is onder jonge Amsterdammers.”

CODY QUATTLEBAUM

——

Amerikaanse Bas-Bariton, voor seizoen 2018/2019, verbonden aan De Nationale Opera Studio dat deel uitmaakt van Nationale Opera & Ballet. Reist door Europa om aan verschillende producties mee te werken en was eerder verbonden aan Opernhaus Zürich. Dit seizoen was hij te zien in de wereldpremière van Caruso a Cuba. Op 25 en 26 juni is hij, samen met de andere zangers van De Nationale Opera Studio, te zien in Il matrimonio segreto.

LEES MEER OVER CODY & DE NATIONALE OPERA STUDIO

JANNA VERMOLEN

——
Tweedejaars advocaat-stagiair bij Houthoff in de Public Law praktijk van Marry de Gaay Fortman. Studeerde naast rechten ook politicologie. Deed mee aan het cabaret tijdens het nieuwjaarsfeest in 2019, vertelt eerstejaars ‘Hoe Houthoff te overleven’ tijdens het HTP en heeft van jongs af aan al een grote liefde voor podiumkunsten en speelde als klein meisje al toneel.

Wat is je favoriete voorstelling?

“Opera is prachtig, maar er is weinig zo esthetisch mooi als ballet. Mijn absolute favoriet is Coppelia met primaballerina Igone de Jongh. Eigenlijk is dit sprookje een kindervoorstelling. Het decor was net een poppenhuis met allerlei kleuren en door de hippe kostuums waande je je in een soort Chanel modeshow. Ode aan de Meester, van Hans van Manen, vond ik overigens ook echt prachtig. Ik heb al veel voorstellingen gezien, maar ik weet eerlijk gezegd nog steeds niet hoe een choreografie gemaakt of ‘geschreven’ wordt.”

HOE ZOUDEN JULLIE ELKAAR KUNNEN INSPIREREN?

Cody: “Nadat ik in Zürich verbonden was aan het Opernhaus heb ik een tijdje freelance gewerkt. Hoewel ik genoeg aantrekkelijke opdrachten kreeg wilde ik mezelf ergens in Europa settelen. Op dat moment belde Sophie de Lint (Directeur van De Nationale Opera) mij, in Zürich werkte ik eerder met haar, en vroeg mij naar Amsterdam te komen. Ik ken het netwerk van Sophie en heb respect voor de mensen waar zij mee werkt. Ik zei dus ja en vertrok naar Amsterdam. De Nationale Opera is een Stagione huis, waardoor er steeds een andere samenstelling van mensen aan producties werkt. Dat stelt mij in staat om met veel verschillende inspirerende mensen samen te werken. We brengen veel uren door met elkaar tijdens repetities, je moet elkaar de ruimte bieden en respect voor elkaar hebben om samen tot een grotere hoogte te komen. Muziek is moeilijk, dus je moet een systeem vormen met elkaar waarbij je elkaar het vertrouwen biedt zodat het resultaat uiteindelijk goed wordt. Wees bovenal jezelf tijdens zo’n proces, zolang je er maar 100% voor gaat. Verander niet om geaccepteerd te worden. Door de senioriteitscomplexen die vaak nog heersen is dit laatste een uitdaging. Just be yourself!”

Janna: “De ontwikkeling die we doormaken heeft, hoe verschillend ook, veel overeenkomsten. In beide vakken begin je met een inhoudelijke ontwikkeling wat de basis vormt. Daarnaast ben je continue bezig met de vaardigheden die je nodig hebt om goed te worden in je vak. In een latere fase gaat het meer om acquisitie en wordt het wat commerciëler. Dat is niet alleen voor een advocaat zo, maar zoals Cody al zegt geldt dat ook voor een operazanger die een netwerk op moet bouwen om voor de meest gewilde producties gevraagd te worden.

Omdat veel artiesten van NO&B tijdelijk in Nederland zijn kan het heel zinvol kan zijn om hen mee te geven hoe het Amsterdamse werkende en sociale leven van dertigers is. Omdat ze veel reizen kan ik me voorstellen dat hun werk best wel eenzaam kan zijn.”

DE MUST SEE VAN KOMEND SEIZOEN

Cody: “Il Matrimonio Segreto is zonder twijfel de meest jeugdige en energieke productie van het jaar. De cast heeft inmiddels een jaar met elkaar samengewerkt en dat zie je terug in de dimensie van de personages.”

HOUTHOFF HOOFDSPONSOR NATIONALE OPERA & BALLET

Lees meer over de samenwerking tussen Houthoff en Nationale Opera & Ballet in het interview met Els van der Plas, Algemeen directeur NO&B en Michiel Pannekoek, partner Houthoff en bestuurslid ten tijde van het begin van de samenwerking.

LEES MEER

IL MATRIMONIO SEGRETO | EEN VILEINE EN ONTDEUGENDE OPERA

Een 18e-eeuwse Italiaanse komische opera van Domenico Cimarosa. In de muziek klinkt de invloed van Mozart door, de karakters zijn in de stijl van de voor dit genre zo typerende commedia dell’arte. Het libretto van Giovanni Bertati zit vol komische verwikkelingen en verwarringen en gaat over het volgen van je hart. Volgens Cody Quattlebaum, die de rol van Geronimo vertolkt in deze opera, is Il matrimonio segreto een van de meest dynamische en jonge opera’s van komend seizoen.

BOEK KAARTEN

MAAK KANS OP TWEE KAARTEN VOOR EEN OPERA BIJ NATIONALE OPERA

Cody Quattlebaum live op het podium aanschouwen? Maak kans op twee tickets voor Il matrimonio segreto waarin Cody schittert.

Deelnemen kan tot 31 mei 2019.

MAAK KANS OP TICKETS

Video
Contact

Verstuur